Setup Menus in Admin Panel

NEWSROOM

bernama_logo

 

Bernama -Thursday, September 23

[NEWS] M’SIAN FIRMS INVITED TO PART TAKE IN US$40 BIL RECONSTRUCTION WORK IN FLOOD-RAVAGED PAKISTAN

The aid was handed by the Minister Tan Sri Bernard Dompok. The donor companies are Kuala Lumpur Kepong Bhd, Felda Holdings, Sime Darby Bhd, IOI Corp, Wilmar, Malaysian Kuwaiti Investment Co, Bukit Asa Sdn Bhd, Yapidmas Plantation, Golden Land Bhd and SALCRA.

Asked whether palm oil and palm-based product imports from Malaysia were affected during the turbulent time, Masood said: “It is not affected. We are still importing. Our trade is going up actually.”

“Maybe it will increase more once Malaysia starts providing, catering to the needs of those affected. Cooking oil is a must for every Pakistani household. We are getting 70 per cent of our palm oil needs from Malaysia.”

Pakistan is one of Malaysia’s traditional export destinations of palm oil and palm oil-derived products.

Last year, Malaysia exported palm oil and palm oil-based products worth RM4.24 billion or 1,855,095 metric tonnes. Pakistan ranks Malaysia’s third largest export destination.

logo
Ladang Kuwaiti Investment terima sijil
Oleh Dr Ainie Kuntum
ainie@mpob.dov.my
2010/04/03

Berjaya dalam pemeriksaan audit dan lepasi syarat ditetapkan Kod Amalan Baik MPOB

BANGI: Dua ladang dan sebuah kilang minyak sawit Kumpulan Malaysian Kuwaiti Investment Co. Sdn Bhd dianugerahan sijil Kod Amalan Baik oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) selepas berjaya dalam pemeriksaan audit dan melepasi syarat lain yang ditetapkan.

Dua ladang sawit itu adalah ladang P.J Nagus (PJN) dan P.J Indera (PJI), manakala kilang pula ialah Kilang Minyak Sawit Balung yang semuanya terletak di Sabah.

Sijil itu disampaikan oleh Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernard Dompok selepas majlis perasmian Persidangan Minyak Sawit Antarabangsa MPOB (PIPOC) 2009 baru baru ini.

Kod Amalan yang dilancar secara rasmi pada tahun 2007 itu menggariskan amalan-amalan baik sebagai panduan kepada pengeluar bagi menghasilkan minyak sawit mapan (sustainable palm oil).

Minyak sawit dan produk yang dihasilkan perlu memenuhi kod amalan mapan dengan mengambil kira aspek keselamatan, kualiti, kebersihan, kesan ke atas alam sekitar dan mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau bagi meyakinkan dan memenuhi kehendak pengimport.

Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan Kuwaiti Investment Co Sdn Bhd, Dato’ Hashim Ahmad yang menerima sijil itu berkata ladang dan kilang minyak sawit kumpulan itu tidak menghadapi masalah untuk mematuhi dan mengamalkan kod amalan yang ditetapkan.

“Syarikat ini memberikan jaminan dan komited akan memastikan setiap rantaian pengeluaran di ladang dan kilang sawitnya akan melaksanakan amalan-amalan ditetapkan seperti digariskan dalam Kod Amalan berkenaan.”

“Pengurusan ladang dan kilang juga melaksanakan langkah proaktif untuk menambahbaik di setiap rantaian proses supaya selaras dengan kehendak Kod Amalan dan ia akan dijadikan budaya kerja bagi syarikat ini,” katanya.

Bagi menjayakan lagi pelaksanaan Kod Amalan ini, syarikat kami melantik pakar ladang dan operasi kilang untuk memastikan apa yang kami lakukan selaras dengan amalan dan keperluan peraturan.

“Melalui Kod Amalan ini membolehkan syarikat kami mengenal pasti dan menilai proses yang memerlukan penambahbaikan dari masa ke semasa.”

“Ia adalah satu mekanisma baru bagi syarikat kami untuk terus meningkatkan produktiviti pada masa yang sama berupaya menghasilkan minyak sawit mapan seperti yang dituntut oleh pengguna dan pengimport masa ini,” katanya.

About MKIC

MKIC is a joint venture company involving the Government of Malaysia and the Government of Kuwait. The Company was incorporated on 6th September 1980.

CONTACT INFO

Address:
Level 19, Menara Liberty No. 1008 Jalan Sultan Ismail 50250 Kuala Lumpur

Tel : +603- 2698 2077
Fax : +603- 2691 9753

Email : malaysiankuwaiti@mkic.com.my
top
COPYRIGHT 2015 Malaysian Kuwait Investment Co. Sdn Bhd . All RIGHTS RESERVED. Web Design by JustSimple